Style

Interview: Marc Philippe Coudeyre over alles wat naaiwerk is.

10/11/2014 10:00

De Belgische modemaker onthult zijn favoriete materialen, vrouwelijke mode en uitgangsplekjes.

Wie ben je? Kan je je stijl omschrijven?
Ik ben Marc Philippe Coudeyre. Samen met mijn partner Jan hebben we Coudeyre gesticht. We creëren toegankelijke collecties voor moderne, actieve vrouwen. We onderscheiden ons omdat we veel aandacht besteden aan de kwaliteit van de stoffen, aan de details. Al onze prints ontwikkelen we bijvoorbeeld zelf. Ons doel is om een complete garderobe te creëren, voor in alle omstandigheden, voor de moderne vrouw met een actief stadsleven.

Zijn er materialen waar je een zwak voor hebt?
Ik hou van pure basismaterialen zoals 100% wol, 100% katoen of 100% zijde. Maar vandaag de dag zijn er alsmaar meer innovaties en combinaties van materialen die echt verrassende stoffen voortbrengen. Op het gebied van stijl vind ik dat we een eigenzinnige stijl hebben met een tikkeltje humor. Vaak gebruiken we ook stoffen met kleuren die de collectie een vrolijke touch geven.

Wij van Schweppes gaan graag uit om te feesten. Wat is voor jou de perfecte outfit om het nachtleven in te duiken?

Dat hangt natuurlijk af van vrouw tot vrouw. Voor mij persoonlijk is er niets mooier dan een vrouw die uitgaat in jeansbroek met een wit hemdje. Ik denk dat elke vrouw haar uiterste best doet om er op en top uit te zien als ze uitgaat. En als ze dan wat met de mannelijke codes speelt, intrigeert mij dat enorm. Een vrouw die verleidt door conventies aan haar laars te lappen en de rollen om te draaien, da’s eens iets anders! Ik vind dat absolute klasse. Ik zie ook liever een vrouw met een zwart kleedje, discreet en elegant, dan een vrouw die iets heel opvallend en smaakloos draagt. Het mooie aan elegantie is dat je in het klassieke moet blijven: een mooi kledingstuk, iets discreet. Een print dragen als je uitgaat kan ook interessant zijn. Het werkt soms even goed als een zwart kleedje. Ik beeld mij altijd een elegante vrouw uit als ik uitga. Discreet dus.

Zijn er bepaalde materialen die gemaakt zijn voor de uitgang?
Als je danst en je bent voortdurend binnen, draag je beter lichte materialen zoals katoen. Je moet je vooral op je gemak voelen.

Ken je een paar goede adresjes om uit te gaan?
We werken zodanig veel dat ik mij de laatste keer dat we uitgingen niet kan herinneren. Als ik er een adres moet uitpikken, kies ik voor Hotel Le Berger. Ik hou van de sfeer die er hangt. Geniaal dat ze daar een Italiaans restaurant begonnen zijn. Echt perfect om de avond te starten. En daarbovenop is het personeel ook super sympathiek. Als ik er ben, vergeet ik dat in België ben. Er is ook vaak een DJ die Amerikaanse muziek uit de jaren 60 draait. Daarnaast ga ik ook graag naar de Flamingo, de Bar du Matin en Flagey.

Ben je een cocktail-man?
Ik durf al eens een Dry Martini te drinken in Barcelona of Brussel. En café Roskam in het centrum moet je ook eens bezoeken voor hun bewonderenswaardige Gin Tonic kaart.