Sound

Somebody That I Used to Know

De verrassende oorsprong van “Somebody That I Used To Know”!

10/07/2014 9:40

Juli 2011 was niet de meest zomerse maand uit de moderne geschiedenis, tot plots “Somebody That I Used To Know” opgepikt werd door de radio. Critici waren laaiend enthousiast en in geen tijd stond de song in 18 landen rotsvast in de top van de hitparade. Het grootste geheim is wel dat het nummer veel te danken heeft aan twee andere, onverwachte liedjes.

We noemen Gotye graag een Belg, ook al woonde Wouter De Backer amper twee jaar in ons land om nadien naar Australie te verhuizen. Hij schreef de song samen met de Nieuw-Zeelandse Kimbra. Samen braken ze het ene downloadrecord na het andere, terwijl ondertussen “Somebody That I Used To Know” niet van de eerste plaats van de muzieklijstjes weg te branden was. In 2013 kreeg Gotye terecht drie Grammy Awards, en dat zijn maar enkele van de tientallen prijzen die hij in de wacht sleepte.

Maar we dwalen af: het ging om de twee tegengestelde melodieën waarop Gotye’s knalnummer gebaseerd is.

Je moet eerst luisteren naar “Seville” van de Braziliaanse artiest Luiz Bonfá. Of toch de eerste seconden, die je vast en zeker bekend in de oren zullen klinken. Daarnaast leende Gotye een sample van de gitaarriff die de speelse basis van “Somebody That I Used To Know” zou vormen.

En nu de grootste verrassing: het Britse kinderriedeltje “Baa, Baa, Black Sheep”, waar je zeker Gotye in zal herkennen!

“Somebody That I Used to Know”, de synthese van een Braziliaans hitje en een Brits kinderliedje, wie had dat gedacht? #whatdidyouexpect