Sound

Heartlybeats

Interview met Heartlybeats plus een podcast, exclusief voor Schweppes!

22/09/2014 10:14

Het Brusselse duo Heartlybeats zet het hele land in beweging! We ontmoetten Paul en Gaël naar aanleiding van hun exclusieve podcast voor Schweppes. De ideale manier om oktober al dansend in te zetten!

Hoe zouden jullie jezelf als duo omschrijven?

Paul: We zijn volkomen complementair. Ik wil overal mijn zeg in hebben; de communicatie, dagelijkse beslommeringen, bookings, visuals, de Facebookpagina, Soundcloud, samenwerkingen met andere artiesten. Hij staat meer in de schaduw, hij is meer de producer. Hij focust zich meer op het muzikale. Gaël luistert constant naar muziek, schrijft zelf nieuwe nummers, mixt ze en is er veel technischer mee bezig.
Gaël: Precies! Ik wil ons op muzikaal vlak vooruit stuwen en maak vooral nieuwe nummers.

België is een klein landje. Een voordeel om sneller door te breken?

Paul: Dj zijn in België is niet zo moeilijk maar alles staat of valt met je contacten, meer nog dan wel of niet over talent beschikken… En toch moet je minstens een beetje begaafd zijn!
Gaël: Sommigen maken de mooiste muziek en de grootste hits in hun eigen slaapkamer, maar beschikken niet over de juiste contacten. Omgekeerd kan ook natuurlijk. Zij zullen het nooit maken. Heel wat DJ’s zijn geen goden achter de draaitafel maar ze kennen wel de juiste mensen. Zo kunnen ze toch nog beter draaien.

Hoe is Heartlybeats gegroeid?

Paul: Ik had nooit durven dromen dat we ooit hier zouden staan! Wij waren voordien geen vrienden, we hebben elkaar via de muziek ontmoet. Ik was eerder al eens naar Gaël gaan kijken, toen hij nog in een ander duo draaide. We belandden samen aan de toog en al snel beseften we dat we dezelfde muzieksmaak hadden. Hij heeft me geleerd hoe ik moet mixen, iets wat ik voordien nog nooit gedaan had! De hele technische kant van het verhaal heb ik dankzij hem geleerd, zo goed en zo kwaad als het kon…

Gaël: Hij heeft daarna veel geoefend, vaak in zijn eentje. Ja, hij heeft zijn huiswerk goed gemaakt!

Paul: Wat wil je, ik had een serieuze achterstand goed te maken. Het duurde niet lang voordat we gelanceerd waren. Opnieuw: onze contacten waren goud waard. Ik werkte vroeger in de Wood in Brussel en ik wist hen te overhalen om de warming-up van de avond aan ons over te laten. Wij draaiden van 23u tot middernacht en gelukkig voor ons zat de Wood toen als stampvol. Mr Wong volgde, Bazaar… Het is nooit gestopt. De opening van Bloody Louis was een echte meevaller omdat we daar meteen als resident aan de slag konden.

Hoe intensief zoeken jullie naar die ene dikke hit waardoor Heartlybeats in één klap wereldberoemd wordt?

Paul: We maken nooit muziek met de bedoeling om die op de radio te horen, laat staan dat we bewust bezig zijn met hoe commercieel een geluid wel of niet klinkt.
Gaël: We doen in de eerste plaats wat we graag doen! We proberen onze eigen stijl te bewaren: het doel van onze muziek is nooit om die op de radio te horen, zodat we nog sneller beroemd worden. Mainstream worden, interesseert ons hoegenaamd niet. Als een liedje aanslaat, des te beter. Maar we zullen nooit onze eigen identiteit verloochenen.

Zeg het maar, waar willen jullie ooit zeker draaien?

Paul: De Warung, in Brazilië! Een club die rechtstreeks op een strand uitgeeft en eigenlijk niet meer is dan een driehoekige houten hangar. Wanneer de zon opkomt, dringt het licht door honderden gaten en kieren door tot op de dansvloer. Een magisch moment.

En waar moeten we zeker een glas gaan drinken?

Paul: Wij gaan zelden uit in een stad. Dan liever een relaxt avondje doorbrengen bij enkele vrienden thuis. Als ik toch moest kiezen, zou het café Belga zijn of Epaulé Jeté.
Gaël: Ik ben verknocht aan Elsene, dat wordt dus de Tavernier!

Welke nummer inspireert jullie momenteel?

Paul & Gaël: We zijn grote fan van Amine Edge & DANCE!! Hip hop is ook niet verkeerd, vooral dan de oudere hits.

Welke muziek vinden we terug in jullie iPod?

Gaël: De Turkse Mars van Mozart om te beginnen! Af en toe laat ik de elektronische muziek even links liggen en luister ik naar klassieke muziek. Heel onspannend allemaal.
Paul: Niets voor mij. Ik krijg zoveel demo’s opgestuurd van jongeren die getekend willen worden op ons label dat de meeste tijd daar aan opgaat.
Gaël: We luisteren in de wagen naar onze eigen nummers. We luisteren eenmaal, tweemaal, veranderen enkele details, verbeteren een nummer en hernemen alles nog eens.

Straffe DJ-verhalen te over?

Gaël: Onze mixtafel vloog ooit middenin een set in de fik, inclusief een dikke rookwolk. Plots was het geluid weg, hing er overal rook en begonnen 1500 mensen tegelijk te fluiten. Paul probeerde er de sfeer in te houden, ik kon wel door de grond zakken van schaamte. Het was onze fout niet, het lag aan de draaitafel! Na ongeveer 15 minuten was het materiaal vervangen en konden we verder draaien.
Paul: We maken veel leuke momenten mee. Voor het eerst een nieuw nummer draaien waar we nog twijfels over hebben en iedereen uit de bol zien gaan, dat zijn de herinneringen om te koesteren.

Beluister de exclusieve Whatdidyouexpect podcast van Heartlybeats hier!